Izložba Ivane Ćavar 'S onu stranu praskozorja' otvorena kod dominikanaca u Zagrebu

Akademska slikarica Ivana Ćavar autorica je izložbe 'S onu stranu praskozorja', koja će biti otvorena 27. travnja u Samostanu bl. Augustina Kažotića u Zagrebu, nakon večernje svete Mise u 19:00 sati. 

Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Ivana Ćavar

Izložbu postavlja likovni kritičar Milan Bešlić, a uz njega na otvorenju sudjeluju p. Marko Bijelić, upravitelj župe bl. Augustina Kažotića i Ksenija Abramović, direktorica Galerija Laudato. Glazbeni obol večeri dat će Klapa Janjevo, a program otvorenja vodit će Tanja Maleš.

Motivska jezgra izložbe jest uskrsnuće, sukus Kristova otkupiteljstva. 'Stvaralačkim lukom u posljednja dva desetljeća Ivana je dala modernoj hrvatskoj sakralnoj umjetnosti svježinu, uvjerljivost, spajajući baštinjeno s originalnim izričajem. Pobožnošću srca i istančanošću oblika', riječi su kritičara Stanka Špoljarića kojima opisuje rad slikarice i najavljuje ovu izložbu. 

Ivana Ćavar rođena je 22. prosinca 1973. godine u Širokom Brijegu. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je slikarstvo 1999. u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Poslijediplomski studij slikarstva 'Ars sacra' završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu kod pročelnika studija, prof. Vasilija Josipa Jordana. Na širokobriješkoj Akademiji danas radi kao redovita profesorica. Izlagala je na tridesetak samostalnih i više od stotinu skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Izvela je nekoliko javnih radova sakralne tematike u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru akademske 2016./17. godine obranila je doktorsku disertaciju s temom: 'Intimizam u slikama Kristova uskrsnuća'.