O djelatnosti

Galerija Laudato – ozračje bogate tradicije i ljepote sjedinjene u sakralnoj umjetnosti, pisanoj Riječi i duhovnoj glazbi

Velika likovna djela u prošlosti nastajala su iz druženja umjetnika s Biblijom, a nastaju i danas.
Galerija Laudato jedinstvena je po tome što predstavlja isključivo djela istaknutih hrvatskih umjetnika, suživljenih s kršćanskom ikonografijom, bilo da je riječ o slikarima, kiparima ili umjetnicima primijenjene umjetnosti.

Višegodišnjim radom nadmašili smo galerijsku ponudu stvarajući obiteljsko-dječji program, producirajući glazbene albume, snimajući dokumentarne filmove te izdajući i vrijednu duhovnu literaturu. Laudato je nakladnik 70 glazbenih albuma ponajboljih hrvatskih duhovnih bendova i kantautora.

Svoju dinamičnost i razvijenost Laudato predstavlja osmišljavanjem brojnih humanitarnih projekata, slikarskih kolonija, koncerata (među kojima posebno izdvajamo: Progledaj srcem), izložbi, kao i multimedijskih proizvoda.

Promoviranje moderne i suvremene sakralne umjetnosti i dalje će biti konstanta našeg programa proisteklog iz htijenja za potvrđivanjem važnosti sakralne umjetnosti u životu suvremenog čovjeka, koja svakoga od nas potiče na duhovna traženja. Nastavljamo tražiti nove umjetničke izraze i ideje.

PROJEKTI TIJEKOM GODINA

Hrvatski svetci i blaženici u našem narodu, 2009. – 2019.

Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato deset je godina organizirala izložbu Hrvatski svetci i blaženici u našem narodu i to u okviru Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Baština ove izložbe, u desetogodišnjem postojanju, obuhvaća sveukupno 194 vrhunska umjetnička djela, lica i tijela hrvatskih svetaca, blaženika i slugu Božjih, nastalih od strane 13 istaknutih akademskih slikara i medaljara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Njima pripadaju: Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri, Ivana Ćavar, Branimir Dorotić, Anto Mamuša, Hrvoje Marko Peruzović, Maja Vidović, Damir Mataušić, Matko Antolčić, Tomislav Buntak, Ivan Fiolić, Koraljka Kovač i Josip Zanki.

Osim u Križevcima, izložba je bila predstavljena i u Zagrebu, Splitu, Trogiru, Šibeniku, Karlovcu i Puli.

Zanimljivo je promotriti kako jednog blaženika i svetca u konačnom izgledu djela autori različito doživljavaju i prikazuju. Međutim, poveznica svake vizualne različitosti jest u svetosti i krepostima kojima zrače, tako da promatrača zaista dotiču.

Organizator izložbi, od 2020. godine, je Nacionalno svetište svetog Josipa iz Karlovca, a suorganizator je Udruga Dr. Stjepan Kranjčić.

Organizacija Art weekenda Falkensteiner Hotela i Spa Iadere u Punta Skali, 2012. – 2015.

Trodnevni spoj visokog elitnog turizma i umjetnosti ostvaren je u jedinstvenoj i uspješnoj inicijativi: Art weekendu. Ideja nove evangelizacije… Drago nam je što smo imali priliku gostima ponuditi uživanje uz pogled na sakralnu umjetnost. Čak su se i sami gosti prihvatili kista te su slikali s puno srca.

Adventsko-božićna izložba o Božjem dolasku na zemlju, 2012. – 2015.

Dva puta je otvarana u Zagrebu, a 2014. i 2015. u Zadru, gdje je tridesetak umjetnika izlagalo svoje radove u ciklusu koji obuhvaća niz detalja o Bogu koji je postao čovjekom: od utjelovljenja preko rođenja do objave cijelom svijetu. Među njima su: Đuro Seder, Kuzma Kovačić, Josip Botteri Dini, Branimir Dorotić i drugi.

Izložba Častimo te, Križu sveti; 2012.

Od organiziranih izložbi istaknuli bismo izložbu križeva hrvatskih kipara u crkvi sv. Donata u Zadru, u korizmi 2012. Riječ je o izložbi pod nazivom: Častimo te, Križu sveti; u kojoj su svoje snage udružili najveći hrvatski kipari i koja se svojim sakralnim karakterom prilagodila ambijentu nekadašnjeg sakralnog prostora, danas spomenika hrvatske kulturne baštine.

Likovna kolonija Ostavi trag ljubavi u dječjem srcu, 2004. – 2011.

Dvodnevna likovna kolonija humanitarnog karaktera u Župi sv. Vida i Jurja u Mađarevu, koja je okupljala umjetnike iz Hrvatske, BiH i Austrije.

Izložba Papa kao motiv u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, 2011.

Prva značajnija izložba povodom dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Izložba portreta i skulptura sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Nagrada Nasmiješeno sunce (2011.) za najbolji novi suvenir – suvenir godine

U ponudi galerije Laudato postoji i dio koji se odnosi na primijenjenu umjetnost. Sakralnim detaljima i simbolima gradova, ali i ljepotama cijele Hrvatske, ona želi prikazati različite materijale te kvalitetom iskazati kako sakralna umjetnost zaista ima svoje mjesto i ljepotu pretočenu u jedinstvena djela hrvatskih umjetnika. I može kazivati priču…

Za škrinjicu sv. Šimuna, izrađenu po uzoru na originalnu škrinju koja se nalazi u svetištu sv. Šimuna u Zadru, dobili smo priznanje grada Zadra za najbolji suvenir u 2011. godini. I danas je to suvenir koji kazuje svoju priču, na nekoliko jezika.