Kata Jozović iz Inkubatora Izvrsnosti - gošća druge mrežne konferencije

Razgovarali smo s koordinatoricom projekta 'Inkubator izvrsnosti' Katom Jozović koja će u utorak, 14.6. gostovati u drugoj mrežnoj konferenciji o društvenom poduzetništvu. U nastavku pročitajte više o samoj ideji projekta, provedbi te izazovima s kojima se njezin mladi tim susreće.

Autor
Laudato Društveno poduzetništvo
Fotograf
Inkubator izvrnosti

 

 

Inkubator izvrsnosti – prilično zvučni naziv. Možete li reći više o ovom projektu?

U Inkubatoru izvrsnosti vjerujemo da svaka osoba ima potencijal za izvrsnost, a naša je misija pomoći da se taj potencijal ostvari. To činimo stvarajući najbolje edukacije za osobni razvoj. Svi naši sadržaji su znanstveno utemeljeni, primjenjivi i prilagođeni različitim potrebama pojedinca. 
Edukacije su za sada online, a teme koje pokrivamo su iz područja logoterapije, psihologije, komunikacija i financija. Trenutno nas je petero zaposlenih, a čitav tim posvećuje pažnju svakom detalju edukacije s ciljem da se znanja koja polaznici steknu na edukacijama pretvore u rezultate.

Kako je krenula sama ideja projekta?

Inkubator izvrsnosti bila je ideja koja se duže vrijeme kuhala u mislima skupine prijatelja okupljenih oko udruge Svjetski savez mladih. Ideja je dobila priliku za ostvarenje u sklopu projekta “Društveno poduzetništvo za dostojanstvo mladih” financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je spojio edukaciju, savjetovanje i društveno poduzetništvo – glavne sastojke Inkubatora.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.050.456,00 kn, od čega udio EU sufinanciranja iznosi 85%, dok 15% financira RH iz državnog proračuna.


Kako se snalazite u vodama društvenog poduzetništva i kako je tekla sama transformacija u društveno poduzeće? Koji su Vam najveći izazovi pri provedbi projekta? Kakav je odaziv te kako sudionici reagiraju na ideju društvenog poduzetništva?

Transformacija u društveno poduzeće je za nas predstavljala nešto novo, s obzirom da smo se kao udruga do sada financirali iz donacija i EU projekata. Razvoj usluga koje naplaćujemo i koje moramo učiniti konkurentnima na tržištu, zasigurno predstavlja veliki izazov. Mislim da mogu reći da smo se u tim vodama vrlo dobro snašli, o čemu svjedoči i činjenica da je naše edukacije, treninge i webinare prošlo više od 500 polaznika u protekloj godini. 

Kakvi su planovi po završetku provedbe projekta?

Po završetku provedbe projekta, Inkubator izvrsnosti nastavlja s radom i daljnjim razvojem poslovanja. Iako više neće biti sredstava iz EU projekta, daljnjim unapređenjem ponude planiramo osigurati održivost. Trenutno smo u fazi prelaska na novi web koji će omogućiti puno kvalitetnije iskustvo online učenja od dosadašnjeg. Također, konstantno razvijamo i unapređujemo edukacije i treninge. Upravo krećemo i s in-house treninzima za poduzeća. U pripremi nam je i jedan veći projekt karijernog profiliranja i savjetovanja, o kojemu ćete moći uskoro više saznati na našem webu i društvenim mrežama.