Otvorena izložba dječjih likovnih radova „Papa“

U projektu likovnih radionica na temu „Papa“ od 7. do 9. svibnja sudjelovali su akademski umjetnici Maja Vidović, Tomislav Buntak i Svebor Vidmar u dječjim vrtićima „Sunčev sjaj - Nazaret“, „Sv. Anđela Merici“ i  „Sv. Josip“.
 

Izložba dječjih likovnih radova koji su nastali u projektu likovnih radionica na temu „Papa“ u organizaciji Katoličkih vrtića Grada Zagreba i galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ otvorena je u subotu, 7. lipnja, u galeriji „Laudato Corde“, Kvaternik Plaza, Zagreb.

Tom prilikom proglašen je i  najbolji rad likovnih radionica, a riječ je o radu Marije Aljinović koji će biti darovan Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke na tradicionalnom hodočašću djece, njihovih roditelja i odgojitelja dječjih vrtića iz Zagrebačke nadbiskupije u subotu, 14. lipnja 2014. godine.

U projektu likovnih radionica na temu „Papa“ od 7. do 9. svibnja sudjelovali su akademski umjetnici Maja Vidović, Tomislav Buntak i Svebor Vidmar u dječjim vrtićima „Sunčev sjaj - Nazaret“, „Sv. Anđela Merici“ i  „Sv. Josip“.

Na izložbi su govorili pedagoginja Katoličkih vrtića Grada Zagreba Brankica Blažević, u ime direktorice galerije „Laudato“ Ksenije Abramović osobna asistenica Smrk, ravnateljica DV „Angela Merici“ Blaženka Divić i akademski umjetnik Svebor Vidmar.

Pedagoginja Brankica Blažević zahvalila se galeriji „Laudato“ i umjetnicima likovnih radionica na sudjelovanju te čestitala djeci na izvrsnim likovnim crtežima.

„Već treću godinu zaredom nalazimo se u ovom prostoru te pjesmom i umjetnošću na neki način mi u vrtićima završavamo pedagošku godinu i pripremamo se za hodočašće u Mariju Bistricu. Svi su radovi bili lijepi, ali u galeriju nisu stali već samo oni malo okreativniji i zreliji, po nečemu posebniji“, ustvrdila je Blažević.

Na otvorenju izložbe ravnateljica DV „Angela Merici“ Blaženka Divić istaknula je kako se dječji odnos s Bogom očituje u njihovom likovnom izražaju.

„Djeca ne mogu izreći svoj odnos s Bogom, ali mogu barem djelić tog odnosa prikazati na crtežima. Njihova simbolika je jaka i neposredna koja potiče na obraćenje srca“, naglasila je s. Blažević.  

Umjetnik Svebor Vidmar čestitao je odgojiteljicama na izvrsnom radu s djecom u kreativnom radu na likovnom području istaknuvši kako su djeca najbolji umjetnici, jer rade s iskrenim srcem.

„Najteži zadatak bio mi je odabrati najbolji rad na ovoj krasnoj izožbi. Čestitam Mariji na na nagradi. Njezin rad osvojio me svojim jednostavnim crtežom pape u kojem je vidljiv izniman crtački talent. Sa samo nekoliko poteza nacrtala je Svetog Oca koji odiše neobičnim mirom i dostojanstvom. Upravo te karakteristike krasile su Ivana Pavla II.“, istaknuo je Vidmar.

Ines Smrk se u ime „Laudata“ zahvalila djeci i Katoličkim vrtićima grada Zagreba na sudjelovanju u zajedničkom projektu te istaknula kako se ovom izložbom pridružujemo u proslavi nedavne kanonizacije dvojice papa.

„Papa Ivan Pavao II. bio je neumoran putnik, više od stotinu puta posjetio je razne zemlje svijeta, bio je posvuda – a u našoj domovini bio je čak tri puta. I uvijek je podsjećao na one riječi koje je izrekao čim je postao papa: Ne bojte se! Ne bojtese ni vi, maleni. Nemojte se nikada i ničega bojati. Dragi Bog vas čuva i naš dobri papa Ivan Pavao II bdiej nad svima nama s neba“, poručila je Ines Smrk.

Izložba „Papa“ prodajnog je karaktera, a sav novac ići će u humanitarne svrhe – za pomoć dječaku kojemu je potreban slušni aparat.