Program Virtograd

Projekt pod nazivom Društveno poduzetništvo - put do uspjeha ima za cilj osmisliti usluge i proizvode programa Virtograd. Radi se o programu otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece.

Autor
Laudato

 

Molimo Vas da predstavite svoj projekt.

Projekt pod nazivom Društveno poduzetništvo - put do uspjeha ima za cilj osmisliti usluge i proizvode programa Virtograd. Radi se o programu otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece. U sklopu projekta cilj nam je transformirati Udrug Put do uspjeha u društveno poduzeće te osmisliti edukacije za roditelje i stručnjake te slikovnicu, roman, društvenu igru i nosač zvuka kako bi djeci tema talenata i osobnog potencijala bila bliska.
Ideja samog programa Virtograd je omogućiti djecu u svakodnevnom životu okruženju prepoznavanje njihovog potencijala i mogućnosti da ga koriste u obiteljskom okruženju, a kasnije i u školi.
Ovaj program provodimo već 7 godina na volonterskoj osnovi u školama, a od nedavno i vrtićima te je taj projekt postao jako velik i zahtjevan za volontersku razinu funkcioniranja. 
Kada smo vidjeli poziv za društvene poduzetnike činilo nam se da je to dobro rješenje za dati jedan vrijedna program društvu na način da komercijalnim uslugama i proizvoda osiguramo održivost dostupnosti programa Virtograd svakom djetetu.

Kako je krenula sama ideja projekta?

Ideja samog programa Virtograd je omogućiti djecu u svakodnevnom životu okruženju prepoznavanje njihovog potencijala i mogućnosti da ga koriste u obiteljskom okruženju, a kasnije i u školi.
Ovaj program provodimo već 7 godina na volonterskoj osnovi u školama diljem Hrvatske, a od nedavno i u vrtićima te je taj projekt postao jako velik i zahtjevan za volontersku razinu funkcioniranja. 
Kada smo vidjeli poziv za društvene poduzetnike činilo nam se da je to dobro rješenje za dati jedan vrijedan program društvu na način da komercijalnim uslugama i proizvodima osiguramo održivost i dostupnosti programa Virtograd svakom djetetu.

Kako se snalazite u vodama društvenog poduzetništva i kako je tekla sama tranformacija u društveno poduzeće?

Nas nekolicina okupljenih oko programa Virtograd imamo poduzetničko iskustvo, a sam način rada što god da je svatko od nas radio bilo je uvijek orijentirano na doprinos društvu, tako da je usmjeravanje u društveno poduzetništvo bio i neki prirodan smjer. 
Sama transformacija teče uredu s obzirom na trenutno stanje tržišta edukacija za roditelje i stručnjake. Edukacije su gotove i redovno idu svaki mjesec. Proizvodi su, neki pri kraju kao što su pjesme za CD, društvena igra, a roman i slikovnica su trenutno u izradi.

Koji su Vam najveći izazovi pri provedbi projekta?

Najveći izazov je zasićenje tržišta edukacijama te cjelokupna promjena tog tržišta koje je od programa uživo preko on line programa došla do snimljenih edukacija koje kupite uz Q&A. Tu ćemo morati još dodatno transformirati ostvarene usluge, kako bi ponudili i ovaj način edukacija polaznicima.

Kakav je odaziv te kako sudionici reagiraju na ideju društvenog poduzetništva?

Odaziv naših polaznika se solidan,a o temi društvenog poduzetništva se malo zna iako se pretraživanjem na internetu mogu pronaći mnogi eventi, kao što je i ovaj koji promoviraju društveno poduzetništvo.

Koliko je javnost upoznata s konceptom društvenog poduzetništva u Hrvatskoj?

Nastavno na prošlo pitanje, u svakodnevnoj komunikaciji s našim polaznicima, suradnicima i širom publikom, zapravo malo. Zbog toga vjerujemo da svi mi koji provodimo projekte na ovome pozivu imamo priliku progovarati, promovirati i prikazati ono što radimo kako bi društveno poduzetništvo bilo vidljivo i prepoznato kao društveno vrijedno.

Kakvi su planovi po završetku provedbe projekta?

Planovi po završetku projekta su održati širenje usluga i proizvoda u Hrvatksoj te učiniti održivim projekte u školama, vrtićima i domovima kako bi svako dijete imalo priliku otkrivati svoje talente i razvijati ih te se na zabavan i edukativan način upoznati s temom osobnog potencijala, osobnih i profesionalnih izbora koje ih kasnije u životu čekaju.