Radionica u sklopu ESF projekt na temu računovodstva društvenih poduzeća

'Financijsko izvješće treba biti realno, predvidjeti što će doći, što bi mogli biti iznenadni troškovi u budućnosti. Dobiti poslovnu dobit i pravomjerno ju raspodijeliti, dio ostvarene dobiti reinvestirati za iduće poslovanje'

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato

U ponedjeljak 22.ožujka 2021.godine održana je radionica na temu računovodstva društvenih poduzeća koju je pripremila i održala Vlasta Grivičić, koja ima dugogodišnje iskustvo u vođenju i upravljanju računovodstvom.

Objasnila je kako se s računovodstvene strane gleda na društveno poduzeće te koji su glavni kriteriji koji čine društvenog poduzetnika. Govorila je o računovodstvenom ciklusu, koji su postupci financijskog izvještavanja, o poslovnoj dobiti i raspodjeli u društvenom poduzeću, koje poslovne odluke se donose kako bi se vodilo društveno poduzeće.

Sudionici radionice imali su priliku naučiti više o porezu na dobit, glavnim razlikama i specifičnostima društvenog poduzeća. Svrha trgovačkog društva je ostvarivanje dobiti dok svrha društvenog poduzeća je u društvenoj pravednosti, jačanju solidarnosti i društvene povezanosti.

Financijsko izvješće treba biti realno, predvidjeti što će doći, što bi mogli biti iznenadni troškovi u budućnosti. Dobiti poslovnu dobit i pravomjerno ju raspodijeliti, dio ostvarene dobiti reinvestirati za iduće poslovanje. Također su sudionici ove radionici čulio i o forenzičkom računovodstvu, istraživanju malverzacija i mnogim drugim zanimljivim područjima računovodstva i knjigovodstva.

Vrijeme za pitanja bilo je izuzetno aktivno, svi zaposlenici su bili vrlo znatiželjni i za kraj izrazili posebno zadovoljstvo radionicom i naučenim tijekom radionice. Složili su se kako su posebno vrijedne informacije bile upravo u specifičnostima poslovanja društvenih poduzeća kako bi i oni mogli adekvatnije upravljati društvenim poduzećem, odnosno Laudato d.o.o.