S međunarodnog susreta katoličkih televizija poslan poziv na vjernost Katoličkoj Crkvi unatoč svemu

Završila je međunarodna konferencija katoličkih televizija podružnica i partnera EWTN-a (Eternal Word Television Network), najveće globalne katoličke medijske mreže u svijetu.

Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato

Konferencija se po prvi put održala u Hrvatskoj, u duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, od 11. do 13. rujna, a okupila je predstavnike katoličkih televizija iz SAD-a, Velike Britanije, Irske, Poljske, Njemačke, Italije, Švedske, Ukrajine, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske i Slovenije i jedne koja je u nastanku u Nizozemskoj. Domaćin konferencije bila je Laudato televizija, obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima.
 
Potporu konferenciji svojim je dolaskom dao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić koji je uputio svoju riječ na temu 'Važna uloga medija u novoj evangelizaciji'.
 
U suvremenosti društva, evangelizacija putem medija je 'zvanje, milost, dar i poslanje' Crkve, rekao je u svom obraćanju u središnjem dijelu susreta u srijedu 12. rujna, mons. dr. Želimir Puljić.
 
Citirao je poruke koje su pape pisale medijima prigodom Svjetskih dana sredstava društvenog priopćavanja, tako i papu u miru Benedikta XVI. koji je tvrdio kako bi se 'Crkva osjećala krivom pred Gospodinom ako ne bi upotrijebila ta moćna sredstva koja ljudski um svednevice čini još savršenijim' (EN, 45). Medije je nazvao oblikom suvremene propovjedaonice zahvaljujući kojima Crkva može još više ostvarivati svoj poziv 'donijeti radosnu poruku spasenja svima'.
 
Citirao je i svetog Ivana Pavla II. koji je ohrabrio članove Crkve da se ne boje mogućnosti koje pružaju nove tehnologije. Mediji su također dani od Boga, pomoću kojih možemo 'upoznati istinu, pa i istinu o našem dostojanstvu i o našoj sudbini da budemo njegova djeca, baštinici njegova vječnoga kraljevstva.' (Brzi razvoj, 14).
 
Predsjedavajući najveće katoličke globalne mreže Michael Warsaw slično je citirao Majku Angelicu, časnu sestru osnivateljicu te mreže, koja je rekla kako se mnogi katolici danas boje da će biti kritizirani i osuđeni te ih taj strah paralizira.
 
- Trebali bi biti spremni riskirati sve, ne smijemo se bojati neuspjeha – rekao je Warsaw, koji je također i savjetnik u vatikanskom Tajništvu za komunikaciju.
 
Odgovarajući na pitanje o vijestima koje su proširili neki sekularni mediji da je EWTN dio struje koja je protiv onog što čini i naučava poglavar Katoličke Crkve papa Franjo, Warsaw je jasno opovrgnuo tu tvrdnju.
 
- To nije istina, to je lažna vijest – jasno je izrekao Warsaw osvrćući se na burne reakcije koje je izazvalo objavljivanje svjedočanstva nadbiskupa Carla Vigana, bivšeg apostolskog nuncija u SAD-u, koji tvrdi da je u najvišim vatikanskim krugovima već dugo poznat skandal seksualnog zlostavljanja koji se sada javno veže uz nadbiskupa Theodorea McCarricka.
 
Vjernost EWTN-a Papi potvrdio je činjenicom kako sve platforme EWTN mreže prate i izravno prenose sva događanja vezana za pontifikat pape Franje, kako bi poruka mogla doprijeti onakva kakva je. Naš je motiv isključivo pridonijeti osvjetljavanju istine za dobro Crkve i žrtava ovog skandala, rekao je Warsaw.
 
Crkva u Americi je u velikoj krizi, rekao je, jer svi nedavni događaji uzrokuju sve veće nepovjerenje ljudi, osuđivanje svih svećenika, napuštanje Crkve. EWTN kao katolički mediji čuva odgovornost iznošenja istine pa ako je ona i bolna za Crkvu, ali EWTN ostaje vjeran i poziva druge na vjernost Crkvi.
 
Na kraju dana, najvažniji su istina, liječenje rana žrtava i, kako je Majka Angelica rekla, staviti svoje povjerenje u Boga, a ne ljude, zaključio je Warsaw.
 
Konferencija se često naziva i 'okupljanjem EWTN obitelji' i stoga su njezini najveći rezultati plodovi susretanja. Iz njih kojih proizlaze ideje o suradnji, razmjeni materijala, savjeta za slične poteškoće s kojima se susreću, udruživanje u novim projektima i ostvarivanje onog što bi pojedinačnim televizijskim kućama bilo nemoguće.
 
- Osjećamo se kao velika obitelj i ono što je karakteristično za katoličke televizije jest da je ovo za nas misija. Na prvom mjestu misija, a onda posao, jer svi zajedno želimo svjedočiti, naviještati Radosnu vijest i  biti istina, ljepota i dobrota za sve ljude ovog svijeta – rekla je Ksenija Abramović, direktorica Laudato televizije.
 
Jednu od ideja predstavila je Tetiana Stawnychy, ravnateljica Odbora za pomoć Crkvi Srednje i Istočne Europe Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, koja se u konferenciju uključila Skype pozivom. Pozvala je sudionike na razvoj koncepta priloga i reportaža koji bi predstavili priče iz života ljudi kojima je vjera pomogla opstati u teškim ratnim razdobljima 20. stoljeća. Stawnychy smatra kako središnja i istočna Europa imaju mnogo toga za ponuditi SAD-u i općenito zapadnom svijetu. Njezina je želja da Konferencija katoličkih biskupa SAD-a financira takav projekt, a suradnici na projektu bile bi katoličke televizije.  
 
Sljedeća konferencija katoličkih televizija održat će se u rujnu 2019. u Poljskoj u organizaciji EWTN-a Poljska.
 
 
O sudionicima konferencije
 
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici EWTN-a iz Amerike, Velike Britanije, Irske, Poljske, Njemačke, Italije, Skandinavije, Ukrajine te predstavnici katoličkih televizija: Bonum TV (Mađarska), TV Lux (Slovačka), TV NOE (Češka), Telewizja Republika i Poland Daily, Bon-TV (Poljska) i Exodus TV (Slovenija). Sudjelovali su i predstavnici iz Nizozemske koji pripremaju osnivanje i početak emitiranja katoličke televizije.
 
EWTN Global Catholic Network djeluje 37 godina i najveća je mreža vjerskih medija na svijetu. Jedanaest televizijskih kanala EWTN-a emitiraju se na više jezika 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, pokrivaju više od 275 milijuna televizijskih kućanstava u više od 145 zemalja.
 
LTV kao obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima s emitiranjem je počela na Božić 2015. g. na kablovskim platformama. Zemaljsku platformu za digitalnu regiju D44-46 na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije dobila je godinu dana kasnije.