Tiskovna konferencija povodom početka provedbe ESF projekta

Laudato d.o.o. je nedavno potpisao Ugovor o dodjeli sredstava za projekt kojim će se transformirati u društveno poduzeće. O samom projektu i planiranim aktivnostima razgovarali smo sa Ksenijom Abramović, direktoricom Laudato d.o.o. 

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato

Koji iznos sredstava se odobrio i koliko dugo će se projekt provoditi?

Laudatu je odobreno više od milijun kuna za provedbu projekta ''Uključivanje ranjivih skupina kroz transformaciju Laudato d.o.o. u društveno poduzeće'' koji će trajati 24 mjeseca, do kraja rujna 2022. godine. To su sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda za jačanje poslovanja društvenih poduzetnika i u potpunosti su bespovratna te nije potrebno vlastito sufinanciranje. Početkom listopada počeli smo s provedbom i prvim pripremama za aktivnosti, oformili smo projektni tim i zaposlili osobe koje će raditi upravo na projektnim aktivnostima kojima će se Laudato transformirati u društveno poduzeće.

Koje su aktivnosti planirane u okviru ovoga projekta?

Planira se održavanje panela, okruglih stolova, medijska promocija projekta koje ćemo predstavljati široj javnosti. Također, u prvoj fazi imati ćemo niz radionica za naše zaposlenike kako bismo ojačali njihove kapaciteta za vođenje društvenog poduzeća. Naši se zaposlenici raduju provedbi ovoga projekta te jačanju svojih znanja i kompetencija.

Hoće li zaposlenici biti educirani za provođenje tih aktivnosti?

Provedba projekta uključuje i edukaciju zaposlenika pohađanjem seminara u području transformacije u društveno poduzeće, kako bi se dodatno osigurale stručne i poslovne sposobnosti i vještine zaposlenika.

Planiraju se i nova zapošljavanja u okviru ovoga projekta. Projektom je predviđeno uključivanje i zapošljavanje ranjivih skupina? Na koji način ćete to provesti?

U okviru projekta bit će zaposleno pet osoba, od čega dvije osobe iz ranjivih skupina. Jedna osoba s invaliditetom će raditi na projektu 18 mjeseci, a na proljeće 2021. g. zapošljava se i osoba mlađa od 30 godina, koja je nezaposlena. Naime, prema Eurostatu, nezaposlenost mladih do 24 g. u EU u 2018. g. iznosila je 15.2%, a u Hrvatskoj 23.8%. Dakle, skoro svaka četvrta mlada osoba u Hrvatskoj je nezaposlena, što je alarmantno. Želim istaknuti da je Laudato od početka svoga postojanja uvelike orijentiran suradnji s mladima i davanju mogućnosti za rad upravo mladima, koji su često u sklopu Laudatovih projekata stjecali svoja prva radna iskustva.

Laudato želi pomoći razvijanje svijesti o važnosti društvenog poduzetništva kao poslovanja koje uz ekonomsku stvara i dodatnu društvenu vrijednost (zapošljavanje ranjivih skupina, pružanje socijalnih usluga, ekološka održivost) i pomoći njegovu veću javnu vidljivost u hrvatskom društvu.