Zadnja u nizu od pet radionica održana je na temu zakonodavnog i strateškog okvira društvenog poduzetništva u RH

'Društveno poduzetništvo vežemo uz socijalno poduzetništvo. Orijentirano je prema društvenoj pravednosti, jačanju solidarnosti i društvene povezanosti'

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato

U utorak 23. ožujka 2021. godine održana je radionica na temu zakonodavnog i strateškog okvira društvenog poduzetništva pod vodstvom dugogodišnje odvjetnice i medijatorice Ivane Panić Šušteršić, koja više od godinu dana surađuje s Laudatom.

Sadržaj radionice bio je: Zakonodavstvo Republike Hrvatske o društvenom poduzetništvu, strateški okviri i kako je nastala strategija razvoja društvenog poduzetništva, problemi i specifičnosti poslovanja društvenih poduzetnika te razlike društveno odgovornog poslovanja i društvenog poduzetništva.

Društveno poduzetništvo vežemo uz socijalno poduzetništvo. Orijentirano je prema društvenoj pravednosti, jačanju solidarnosti i društvene povezanosti. Može se organizirati kao zadruga, udruga, obrt, ustanova, trgovačko društvo, zaklada. Hrvatska je imala društvene poduzetnike i prije 150 godina, u 18. i 19. stoljeću. Poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice. U Republici Hrvatskoj ne postoji zakon o društvenom poduzetništvu.

Radionica je nakon 4 sata završena primjerima dobre prakse iz RH i inozemstva te odgovorima na pitanja. Zaposlenici su se složili kako je radionica bila izuzetno korisna te im pomogla razgraničiti neke bitne pojmove što će im pomoći u vođenju društvenog poduzeća.