Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici'' prvi puta otvorena u Slavonskom Brodu

Putujući likovni prikaz hrvatskih svetaca i blaženika autora Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića stigao je i do Slavonskog Broda.

Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato

To je ujedno i zadnja postaje izložbe ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' oblikovane za 7. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.

Izložba je otvorena u prostoru Gradske knjižnice i to 24. svibnja, na spomen prave zaštitnice i uzora kreposti i kraljice svih svetaca - Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana. Primijetio je to preč. Ivan Lenić, župnik i dekan Župe Gospe Brze Pomoći koja je sudjelovala u organizaciji izložbe.

- Naši, makar i skromni sveci, veliki su učitelji, jer životno bitno iz njih zrači. Zagovornike u njima imamo. Samo ih treba zvati, prijateljevati s njima. A i tu može biti propust: ako ih ne znamo, ne učimo od njih, ne zovemo ih za suputnike – ostaju nepoznati, nepriznati od svojih doma, u Galileji i Nazaretu svoje Hrvatske i svoga naroda, zato i premalo od nas ''uposleni'', makar sveci to ne mogu biti – naglasio je preč. Lenić dodajući kako je izložba dobar poticaj da se to promijeni.

Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' podsjetnik je na 'duh najljepšeg i mirisnog svetačkog cvijeta našeg naroda', naglasila je  Ksenija Abramović, direktorica Galerije sakralne umjetnosti ''Laudato'' koja je organizirala izložbu.

- S njima Boga slave i nedužna slavonsko-brodska djeca poginula u Domovinskom ratu – samo u Slavonskom Brodu njih 28, a u Hrvatskoj 402 stradale djece, kojima je spomenik upravo ovih dana podignut u Vašem gradu. Vidite, imamo i danas malenih hrvatskih velikana, djece anđela koja su u blaženstvu svetih – podsjetila je Abramović.

Primijetila je i kako je Slavonski Brod baš zbog njih sveto tlo..

- Budimo ponosni i Bogu zahvalni da je brojem iz malenog hrvatskog naroda, niknulo tako puno svetih uzora života. Neka put svih nas budu dobra, sveta djela – na to poziva ova izložba – zaključila je direktorica Laudata.

Okupljene je pozdravio i Ivan Stipić, ravnatelj Gradske knjižnice Sl. Brod. Uz radost što se izložba otvara baš u prostoru knjižnice, poželio je da među slikama hrvatskih svetaca i blaženika u jednoj od sljedećih godina mjesto pronađe i sluga Božji, nadbiskup Josip Štadler, rodom iz Slavonskog Broda.   

Likovnu kritiku na izložbu dao je Stanko Špoljarić naglašavajući kako je autorski trio autentični poetici, tako da su temi izložbe pristupili likovnom samosvojnošću. Tradicija je iskr njihovih slika, rekao je, osmišljenih osobnom rukopisnošću i doživljajnošću modernog senzibiliteta.

Glazbeni obol programu dao je Mješoviti zbor župe Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu pod ravnanjem s. Monike Zvonarek, uršulinke.

Svi zainteresirani izložbu u Slavonskom Brodu mogu posjetiti do 19. lipnja. Izložbu prati sadržajan katalog.

U četvrtak, 26. svibnja započinju 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, a s njima i novi ciklus izložbe ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'', ove godine autora Ante Mamuše. Program otvorenja počinje u 20:15 sati u Gradskoj galeriji.