Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' Ante Mamuše otvorena kod kapucina u Dubravi

Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' akademskog slikara Ante Mamuše svečano je otvorena u velikoj dvorani samostana sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi u četvrtak 11. svibnja 2017., dan uoči blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Autor
K.E./Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato

O izložbi su uz autora govorili gvardijan kapucinskoga samostana fra Juro Šimić, vlasnica galerije ''Laudato'' Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević.
 
Gvardijan Šimić izrazio je zadovoljstvo što se izložba posvećena najvećim hrvatskim duhovnim velikanima od prošle godine postavlja u samostanu u Gornjoj Dubravi. Ksenija Abramović govorila je o poticajima za intenzivnije štovanje hrvatskih svetaca i blaženika koje godinama kroz izložbu daju Laudato likovne galerije, Laudato portal i Laudato televizija, dok je prof. Stanko Špoljarić dao stručnu analizu izloženih radova.
 
U glazbenom je dijelu otvorenja nastupio VIS Laudato TV, a kroz program je vodila i nekoliko književnih radova posvećenih sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću pročitala predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' dr. Tanja Baran. Pripovijedala je o osam dosadašnjih godina manifestacije Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima te o izložbi koja se već nekoliko godina nakon Križevaca seli u više hrvatskih sredina, ponajviše u dominikanske samostane.
 
Izložbu, koju prati sadržajan katalog s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, u zajedništvu s kapucinskim samostanom organizirala je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato''. Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti umjetnik Anto Mamuša izveo je u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' poznatoga hrvatskog slikara ponajprije je bila oblikovana za 8. Dane hrvatskih svetaca i blaženika što su održani u Križevcima krajem mjeseca svibnja 2016. Zatim je izložba bila postavljena u rodnom gradu bl. Augustina Kažotića Trogiru, pa kod dominikanaca u Splitu i na Peščenici u Zagrebu.
 
Kod kapucina u Gornjoj Dubravi izložba će se moći pogledati do 11. lipnja 2017.