Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Matka Antolčića

U programu otvorenja uz domaćine križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnatelja Gradskoga muzeja u Križevcima Zorana Homena, sudjelovala je i direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato Corde" iz Zagreba Ksenija Abramović  te autor Matko Antolčić.

 U sklopu manifestacije 6. dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima otvorena je u organizaciji galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ izložba slika „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademskoga grafičara Matka Antolčića u četvrtak, 22. svibnja u Gradskoj galeriji u Križevcima.

U programu otvorenja uz domaćine križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnatelja Gradskoga muzeja u Križevcima Zorana Homena, sudjelovala je i direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato Corde" iz Zagreba Ksenija Abramović  te autor Matko Antolčić.

Govoreći o izložbi mladog umjetnika Matka Antolčića Ksenija Abramović je istaknula kako on „suvremenim likovnim jezikom progovara o dubokim duhovnim stvarnostima“ te nas poziva „da se pitamo što je to svetost i kako je steći, što su to sveci činili i što moramo mi učiniti da bismo ih nasljedovali“.

„Svi mi na zemlji imamo jednu biografiju, od kolijevke pa do groba. Ali sveci imaju dvije biografije – jednu zemaljsku i jednu nebesku.Velika je tajna svetost. To su muškarci i žene koji su savršeno ispunili Božju volju, koji su Boga ljubili iznad svega. Svi su nam oni dali primjere za dobar život, i u domovini i izvan nje, i u suživotu sa zemljacima i sa strancima, i za svećenike, i za časne sestre, i za laike... Bog nam po njima svima jasno poručuje: Vjerujte u mene, prepustite mi svoje puteve i ja ću vas voditi... (usp. Ps 37,5) I kako piše u 1. poslanici svetoga Pavla Apostola Solunjanima:  'Doista, ovo je volja Božja: vaše posvećenje' (1 Sol 4,3). Zato živimo tako, baš tako... Po djelima, s plodovima i dok imamo vremena činimo dobro...“,  poručila je direktorica galerije „Laudato Corde“ Ksenija Abramović.

Kako je u katalogu izložbe istaknuo likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić, Matko Antolčić je na uspješan način, u slikarskom opredmećenju hrvatskih svetaca i blaženika, donio svježinu pristupa senzibilnim izbjegavanjem bilo kakve sheme u ponavljanju.

„Formule ga ne zanimaju, već susret s tim velikim ljudima. Stvorio je manje, likovno i sadržajno, logične cjeline pokazujući i izuzetnu klasičnu vještinu oblikovanja i umjetničku inventivnost. Ne libi se Antolčić opisnosti, no nadilazi krutost činjeničnog. Konačno i ne znamo kako su neki sveci fizički izgledali pa su 'rekonstrukcije' tek slike mogućeg. A i znana portretnost podložna je mjeri likovne preobrazbe“, poručio je prof. Špoljarić.

U duhovno-glazbenom programu nastupio je dramski umjetnik Dubravko Sidor i vokalni sastav „Allegro". Kroz program je vodila Tanja Baran, a izložbu je otvorio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Katalog preuzmite ovdje.

„Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademskog umjetnika Matka Antolčića u organizaciji galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato Corde“ gostovat će u nekoliko hrvatskih gradova prema sljedećem rasporedu:  

22. 5. 2014. - 10. 6. 2014. - Gradska galerija Križevci

3. 8. 2014. - 17. 8. 2014. - Muzej grada Trogira

11. 9. 2014. - 7. 10. 2014. - Galerija "Vinko Draganja OP" Dominikanskoga samostana u Splitu

18. 2. 2015. - Uskrs, 5. 4. 2015. - Dominikanski samostan i župa bl. Augustina Kažotića u Zagrebu

 
Fotogalerija