Otvoreni 9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Stjepan Ptiček te otvorenjem izložbe portreta 'Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu' akademske slikarice Ivane Ćavar, u Križevcima su na blagdan Spasova u četvrtak 25. svibnja 2017. započeli 9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Autor
Laudato/T.S.
Fotograf
Laudato

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima križevačkoga župnika Stjepana Sovičeka te sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izveli članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić'. Euharistiju je u suslavlju s dominikancem o. Antom Gavrićem i župnikom domaćinom Sovičekom predvodio generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Stjepan Ptiček. Za oltarom je bio i đakon Dominik Jaić. U propovijedi je preč. Ptiček istaknuo da je predanost vjeri sv. Marka Križevčanina dovela u potpunu sjedinjenost s Bogom. Naglasio je da se svetac tom odlukom pridružio koloni svetaca koji su rasli iz Kristova korijena i iz ljubavi Duha Svetoga. Progovorio je i o svetim ljudima u hrvatskom narodu koji nisu službeno beatificirani i kanonizirani, mada bi to trebali biti.

- Puno je ljudi koji su živjeli svoje krštenje u vjeri, ufanju i ljubavi, a najčešće su bili skrivenu u dnu Crkve. Nismo ih istaknuli za uzore ponajprije zbog naše nezainteresiranosti i sporosti. No, baš nam oni daju na znanje da u našoj hrvatskoj prošlosti itekako ima svijetlih stranica – zaključio je preč. Ptiček.

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je mješoviti zbor župe sv. Ane. Na kraju mise okupljenima se obratio izaslanik premijera Andreja Plenkovića ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH Šime Jerčić. Nazočili su i križevački gradonačelnik i kandidat za novi gradonačelnički mandat Branko Hrg i drugi kandidat za križevačkoga gradonačelnika Mario Rajn.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe 'Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu' akademske slikarice Ivane Ćavar. U svečanosti su sudjelovali ravnateljica križevačkoga Gradskog muzeja Lana Okroša Rožić, likovni kritičar Stanko Špoljarić i sama autorica. Glazbeni obol dao je Vokalni sastav 'Allegro' te prigodnim stihovima o svetosti glumac Dubravko Sidor. Izložbu je otvorio preč. Ptiček, a kroz program je uime organizatora 9. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić' te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran.

Izložbu, koja će biti otvorena do 11. lipnja, a koju je organizirala galerija 'Laudato', prati sadržajan katalog. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, ta ista izložba bit će otvorena u sklopu Redovničkih dana 22. rujna u galeriji 'Vinko Draganja OP' dominikanskoga samostana u Splitu, na blagdan Beata Angelica 18. veljače 2018. u župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu, te uoči blagdana zaštitnika župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi 11. svibnja 2018.

Fotogalerija