Uoči blagdana sv. Leopolda otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu"

Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademske slikarice Ivane Ćavar otvorena je 11. svibnja u Samostanu i župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi, dan uoči blagdana sv. Leopolda B. Mandića.

Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato

U programu su uz autoricu Ivanu Ćavar sudjelovali gvardijan samostana fra Juro Šimić, direktorica galerije i televizije Laudato Ksenija Abramović i likovni kritičar Stanko Špoljarić. U glazbenom dijelu otvorenja nastupio je VIS Laudato TV, a kroz program vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić Tanja Baran. 

Organizatori izložbe su Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, Hrvatska kapucinska provincija i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić.

Slike u tehnici ulja na platnu autorica je oblikovala za 9. Dane hrvatskih svetaca i blaženika koji se održavaju u Križevcima. Nakon toga izložba je bila postavljena u galeriji Vinko Draganja, OP dominikanskoga samostana u Splitu te u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Izložbu prati sadržajan katalog. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Špoljarić. Objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, te su prikazani portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana.
 
Izložbi su prisustvovali i Iwo Bender, regionalni menadžer američke katoličke televizije EWTN-a za srednjoistočnu Europu te Piotr Pietrus i Paweł Sicinski koji osnivaju podružnicu EWTN-a u Poljskoj.
 
Na izložbi su najavljeni 10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika koji će se održati od 24. do 27. svibnja u Križevcima. I ove godine, prvi dan manifestacije otvara se jubilarna izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' koja će sakupiti najbolja djela od proteklih godina.